Do Vianoc dlhá nitka, krátky deň; po Vianociach krátka nitka, dlhý deň.


Vianočné recepty


GRILAŠKY

Suroviny:

balíček oblátok

250 g masla

1 konzerva kondezovaného mlieka (salka)

250 g kryštálového cukru

120 g orechov

POSTUP:

Cukor spražíme na karamel.Miešame do vtedy,kým nie je všetok cukor rozpustený.Pozor na prepálenie.Potom je hmota horká a tmavá,hneda. Maslo rozpustím na miernom plameni v rajničke a vlejem do griláže.Miešam,aby sa trochu masa prehriala a dosiahla rovnakú teplotu. Nakoniec pridám Salko- sladené mlieko,ktoré má izbovú teplotu.Neodporúčam vybrať z chladničky a tak vliať.Vytvorili by sa vám karamelové chuchvalce,ktoré by sa len veľmi zle rozpúšťali. Za stáleho miešania mlieko sa vstrebe do griláže.Pozor na to,aby vám na povrchu neplávalo maslo,alebo iný náhradný tuk namiesto masla.Masa musí byť kompaktná. Nakoniec vmiešame pomleté orechy. Griláž odstavím.Nenalievam ju hneď.Roztiekla by sa vám. Teraz som kládla po tr a štyri oplátky,ktoré som naplnila. Plniť začínam,keď sa griláž nerozteká,ale je ešte horúca. Nalejem na stred oplátka a lyžicou roztieram ku krajom.Priložím oplátku a pokračujem.Snažím sa dávkovať na pláty rovnomerne.aby boli pekné rovnaké. Hneď oplátky nezaťažujem len niečim ľahším prikryjem,aby sa oplátky k sebe prilepili. Asi po hodine ich zaťažím,to už mám istotu,že griláž nevytlačím. Vynesiem do chladu. Na druhý deň krájam zúbkovaným nožom.Polovička keksíku sa môže namočiť do čokoládky.Ja som ich tento krát nijako nezdobila.                                                                         

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  


KOKOSOVÉ GUĽKY

Suroviny:

1 balíčk detstkých piškót

100 g masla

60 g práškové cukru

1ks vanilkového cukru

na obaľovanie Kokos

50ml rum

2 PL kakaa

Postup:

Zmäknuté maslo, práškový a vanilínový cukor vymiešame v miske, pridáme kakao a za stáleho miešania do hmoty zapracujeme pomleté piškóty s rumom. Z hmoty vytvarujeme malé guľky a obalíme ich v kokosovej múčke. Hotové guľky naukladáme do papierových košíčkov. 

                                   


MEDOVNÍČKY

Suroviny

1 kg hladkej múky špeciál

400 g práškového cukru

200 g med

6 vajec

3ČL sóda bikarbóna

5 PL medovníkového korenia

štipka citrónovej kôry

Poleva:

140g práškového cukru

1 bielok

1 ČL maizena

pár kvpaiek citrónovej šťavy

Postup:

Všetky suroviny, ktoré sú izbovej teploty spolu spracujeme, zamiesime a odložíme vyzrieť pri izbovej teplote do jenskej misy uzatvorené min. na 4 dni. Potom premiesime, vyvaľkáme na 2-3 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme na plechu vystlanom alobalom na 180˚C vo vyhriatej rúre cca 5 min. Po upečení horúce potrieme rozšľahaným bielkom. Z tejto dávky vyjde asi 8 plechov. Pred pečením môžeme medovníčky ozdobiť vlašským orechom, mandľou alebo lieskovcom, alebo po upečení a vychladnutí polevou.

Poleva: Suroviny vymiešame do hladka, naplníme igelitové vrecko, na ktorom odstrihneme maličký otvor v rožku a zdobíme. Polevu musíme nechať dobre vyschnúť. Medovníčky skladujeme v uzatvorenej nádobe. 

                                        


LINECKÉ KOLIEČKA

SUROVINY:

  • 250g hera 
  • 450 g hladká múka
  • 120 h práškové cukru
  • 1ks vanilkový cukor
  • 1 ks vajce
  • džem
  • POSTUP:

Cesto vymiesime a dáme na 30 minút do chladničky. Potom cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska. Uložíme na plech s papierom na pečenie. Pečieme cca 10 minút. Po vychladnutí natrieme džemom a zlepíme. Obalíme práškovým a vanilkovým cukrom. /Množstvo podľa ľubovôle, nie je uvedené v surovinách/.
                               

MEDVEDIE LABKY

Suroviny:

200g hladká múka
150 g plamarín
80 g mletých orechov
20gr kako
90 g práškový cukor
1 KL škorica
100 práškové cukru na obalenie
 

Postup:

Na doske vypracujeme hladké cesto a dáme ho na hodinu odpočinúť na chlad. Formičky vymastíme a pomúčime a plníme cestom do dvoch tretín formičiek pretože cesto narastie. Pečieme v rúre 8-10 minút pri 180 st. Ešte teplé obalujeme v cukre.