
Do Vianoc dlhá nitka, krátky deň; po Vianociach krátka nitka, dlhý deň.
Vianočné recepty
GRILAŠKY
Suroviny:
balíček oblátok
250 g masla
1 konzerva kondezovaného mlieka (salka)
250 g kryštálového cukru
120 g orechov
POSTUP:
KOKOSOVÉ GUĽKY
Suroviny:
1 balíčk detstkých piškót
100 g masla
60 g práškové cukru
1ks vanilkového cukru
na obaľovanie Kokos
50ml rum
2 PL kakaa
Postup:
Zmäknuté maslo, práškový a vanilínový cukor vymiešame v miske, pridáme kakao a za stáleho miešania do hmoty zapracujeme pomleté piškóty s rumom. Z hmoty vytvarujeme malé guľky a obalíme ich v kokosovej múčke. Hotové guľky naukladáme do papierových košíčkov.
MEDOVNÍČKY
Suroviny
1 kg hladkej múky špeciál
400 g práškového cukru
200 g med
6 vajec
3ČL sóda bikarbóna
5 PL medovníkového korenia
štipka citrónovej kôry
Poleva:
140g práškového cukru
1 bielok
1 ČL maizena
pár kvpaiek citrónovej šťavy
Postup:
Všetky suroviny, ktoré sú izbovej teploty spolu spracujeme, zamiesime a odložíme vyzrieť pri izbovej teplote do jenskej misy uzatvorené min. na 4 dni. Potom premiesime, vyvaľkáme na 2-3 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme na plechu vystlanom alobalom na 180˚C vo vyhriatej rúre cca 5 min. Po upečení horúce potrieme rozšľahaným bielkom. Z tejto dávky vyjde asi 8 plechov. Pred pečením môžeme medovníčky ozdobiť vlašským orechom, mandľou alebo lieskovcom, alebo po upečení a vychladnutí polevou.
Poleva: Suroviny vymiešame do hladka, naplníme igelitové vrecko, na ktorom odstrihneme maličký otvor v rožku a zdobíme. Polevu musíme nechať dobre vyschnúť. Medovníčky skladujeme v uzatvorenej nádobe.
LINECKÉ KOLIEČKA
SUROVINY:
- 250g hera
- 450 g hladká múka
- 120 h práškové cukru
- 1ks vanilkový cukor
- 1 ks vajce
- džem
-
POSTUP:

MEDVEDIE LABKY
Suroviny:
Postup:
